Toto je trochu obecné téma, a jelikož jsem nevystudoval žádnou školu se zaměřením za živočichy, popíšu Vám to základní.
Červi - žijí pod kůrou stromů nebo přímo ve dřevě. Pokud je jejich zbarvení neprovokativní, určitě bych se jich nebál. Viděl jsem za život jen jednu obří larvu měřící cca 10cm s průměrem mého prostředníčku. I když pocházela ze stromu, nevím co přesně to bylo zač a chtěl bych to do budoucna zjistit. Každopádně jsem se do ní nepustil, protože měla pěkný kusadla a hlavně byla barevně zbarvená. Většinou ale narazíte na menší larvy bílé či krémové barvy. Těch se nemusíte bát. Dají se jíst zasyrova (někdo jen ukusuje křupavou hlavičku), vařené třeba v polívce či guláši, ale dají se i pražit a rozemlít na prach a pak dochutit pokrm.
Kobylky, sarančata - Najdete je všude na loukách. Jsou jich milióny a daly by se jíst po hrstech. Pokaždé jen odtrhnu krovky a nohy aby neškrábaly. Velká sarančata mají takový trn na zadečku. Popravdě nevím k čemu slouží, ale myslím, že jen straší a nic nedělá. Vždy ho odtrhnu. Pokud narazíte na takovou velkou pochoutku, nenechte si jí upláchnout, protože je plná bílkovin… úprava je stejná jako u červů. Zasyrova jsou nejlepší (připomínají mi chuť buráků – až na to že buráky nejsou plný střev a hnisu).
Brouci - Abych pravdu řekl, tuto kapitolu moc vyzkoušenou nemám. Né že bych se brouků štítil, ale nevím jak je to s jedlostí. Myslím, že když si vyberete brouky podle vzhledu, tak že se vám nic nestane. Osobně si ale myslím, že se dá najít mnohem lepší jídlo než brouci. U střevlíků vím že koušou, za hovnivála hovoří jeho jméno a další ošklivě zbarvené ploštice bych taky nevyhledával…
Ostatní hmyz - sem patří například sršni, vosy, včely, které jsou jedlé. Jelikož ale mají žihadlo, raději bych se jim vyhnul. Ale proti gustu žádný dišputát, znáte to…Podobné je to i u housenek. Většinou jsou chlupaté, nebo sytě barevné. U první možnosti se dají vymáčknout střeva a kůži s chloupky zahodit. Druhou možnost bych radši neriskoval, pokud si nejste jistí, že jde o jedlý druh. Mravenci se taky dají jíst, nekonzumoval bych je ve větším množství kvůli kys. mravenčí. Ale ono to stejně moc dobře nejde. Leda že byste měli rádi hlínu nebo jehličím ze kterých si staví mraveniště. Jejich larvy se ale dají dobře nasbírat. Stačí přenést část mraveniště na volné prostranství a rozhrabat. Kolem se dají třeba nějaké klacky, látka, kůra. Mravenci budou chtít larvy schovat a ukryjí je pod tyto věci. Vy je pak krásně sesbíráte s minimálním úsilím.A teď k mojí oblíbené pochoutce. Šneci… Uvědomte si, že se se u nás jedli za starých časů a bylo to takové národní jídlo chudých. Francouzi je jedí s oblibou dodnes. Je to levná surovina. Šneků je všude dost a mají výtečné maso. Je ale pravda že jejich příprava je zdlouhavá. Nejprve je musíte dát na 2-3 dny hladovět, anebo jim připravit hostinu z bylinek. Pak je naložte do vody se solí, aby se odslinili a dále se vaří cca 3h aby změkli. Vodu musíte několikrát měnit. Maso vytáhnete i s vnitřnostmi které oddělíte. Nakonec máte kousek masíčka asi jako poslední článek prstu. Výborní jsou zakapaní bylinkovým máslem.
I když konzumace hmyzu není úplně gurmánská lahůdka, při jeho sběru vynaložíme minimální úsilí, a tudíž spálíme málo kalorií, což znamená ztrátu energie. Pokud lovíme větší zvěř, vydáváme i víc energie a to se nám nemusí vyplatit. Pravidlo přežití říká: NIKDY NEVYNALOŽTE VĚTŠÍ ENERGII PRO OBSTARÁNÍ POTRAVY, NEŽ VÁM POTRAVA PŘINESE…
Zajíci - Mezi malé savce a ptáky zařadím zajíce, kuny, lišky, divoké kočky, veverky, myši, krysy,ptáky a ostatní. U zajíců je to myslím jasné. Jsou jedlí, po upečení mají vynikající maso. Jen si dávejte pozor na nemoci. Mohou přenášet TULARÉMII, která je díky svojí velké infekčnosti zahrnována mezi možné biologické zbraně. Přenáší se pouhým dotykem za zvíře, nebo i přičichnutí k výkalům nebo senu kde zvíře pobývalo. Na zajících se projevuje malátností a ztrátou plachosti zvířete.
Kuny a lyšky - Kuny, lišky a divoké kočky není snadné chytit. Zaprvé jich moc není a zadruhé jsou velmi ostražité. Nicméně myslím že masíčko mají dobré. Je potřeba si opět dávat pozor na nemoci. U lišek je to zejména VZTEKLINA, která je smrtelná i pro člověka. Naštěstí se tato nemoc u nás už snad ani nevyskytuje. Pamatuju ale na časy, kdy jsme měli na chalupě všude po lese přibité letáky na stromech ať si lidi dávají pozor na lišky právě kvůli vzteklině.
Veverky a myši - Veverkám myslím tolik chorob nehrozí. Jsou ale velice zablešené. Dávejte si pozor, ať vás blechy neštípou celou noc… Myši a krysy jsou také přenašeči nemocí. Uvědomte si, kde žijí a je snadné pochopit proč… Nicméně jejich maso je pochoutka v asijských zemích, takže s nutnou opatrností proč ne… No třeba protože kolem 15. Století přenášelyČERNOU SMRT neboli MOR. Myslím, že v tomto období zemřelo na mor několik miliónů lidí (s čísly si nejsem jistý).
Ptáci - Ptáci pokud vím tak netrpěli žádnou nemocí až na PTAČÍ CHŘIPKU v posledních letech. :) Ta se ale týkala spíše drůbeže myslím. Ptáci se musí napřed spařit vařící vodou, aby peří pustilo. Pak stačí jen oškubat, vyvrhnout a upéct. Jejich vajíčka jsou také výtečná a dá se z nich připravit spoustu jídel.
Obojživelníci - Obojživelníci , ryby a hadi patří do skupiny, které se snad všechny nákazy vyhnuli. Nicméně je tady jiné nebezpečí a tím je jedovatost určitých druhů. To si ale povíme v kapitole nejedlí a jedovatí. Obojživelníci jako jsou žáby a ještěrky jsou jedlí až na pár vyjímek. Stačí zabít, vykuchat a upéct. U hadů je to podobné až na to, že bych je určitě stáhnul z kůže. U ryb se ničeho nemusíte bát. Maximálně toho že vás kousne štika, nebo že při kuchání protrhnete žluč. Tím maso dostane svíravě hořkou chuť a je tak nepoživatelné.
U těchto zvířat hrozí zejména PARAZITI, kterých se zbavíte důkladnou tepelnou úpravou. U těchto zvířat vynaložíte velkou energii při jejich lovu, zpracovávání a úpravě. Pokud se ale zadaří a opravdu něco ulovíte, je to výhra. Maso z Divočáka vám vystačí na několik týdnů či měsíců pokud ho vyudíte a budete s ním šetřit. Myslím, že to je risk ztráty potřebné energie, který ale stojí za to.
U všech savců, ptáků, obojživelníků a hadů nezapomeňte na dobrou tepelnou úpravu. Všechna tato potrava může obsahovat červy v masu, ale i TASEMNICE a podobnou havěť. Před požitím vždy důkladně tepelně zpracujte.